انجمن بانیان بهبودی

نسخه‌ی کامل: علل و علائم افــــســـــردگـــــی
شما درحال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب‌بندی مناسب.
علل و علائم افــــســـــردگـــــی


نگاهی به علل و علائم افــــســـــردگـــــی به عنوان شایع‌ترین بیماری اعصاب و روان
افسردگی یک اختلال خلقی است که امروزه در گروه شایع‌ترین بیماری‌های اعصاب و روان جای گرفته است. به گفته کارشناسان؛ احتمال بروز افسردگی در زنان دو برابر مردان است. به دنبال بروز افسردگی، فرد از جامعه، خانواده یا دوستان کناره‌گیری کرده و عملکردهای وی اعم از شغلی، تحصیلی و خانوادگی مختل می‌شود. بنابراین شناسایی علایم این اختلال و فراهم آوردن زمینه‌های درمانی مناسب بیش از پیش ضروری است.

افراد به طور معمول طیف وسیعی از حالات خلقی و روانی اعم از شاد و غمگین بودن، خندیدن و غصه‌دار بودن را تجربه می‌کنند، افراد به طور طبیعی بر این حالات خلقی روحی – روانی تسلط داشته و قادر به کنترل آن ها هستند. در اختلالات خلقی این احساس تسلط از بین رفته و فرد از این بابت دچار رنج فراوانی می‌شود.

شیوع افسردگی در زنان دو برابر مردان است

اثرات زایمان، تفاوت‌های هورمونی و فشارهای روانی و اجتماعی از علل افسردگی در زنان است.

فرد افسرده توانایی کنترل این روحیه و خلق افسرده را ندارد. افسردگی حدود 10 تا 25 درصد در زنان و 5 تا 10 درصد در مردان شایع است. تفاوت‌های هورمونی بین دو جنس زن و مرد، اثرات زایمان و تفاوت فشارهای روانی و اجتماعی در زنان و مردان از جمله علت‌های شیوع دو برابری افسردگی در زنان نسبت به مردان است.

عوامل ژنتیکی‌، اتفاقات روانشناختی، عوامل اجتماعی و معنوی در بروز افسردگی موثرند

یک متخصص اعصاب و روان با بیان این که افسردگی مانند هر اختلال اعصاب و روان دیگر در چهار حوزه ریشه دارد، مسایل زیست شناختی مانند عوامل ژنتیکی در بروز افسردگی موثراست. بنابراین افراد دارای سابقه خانوادگی، اختلالات اعصاب و روان، مستعد بروز افسردگی هستند. اتفاقات روانشناختی نیز در بروز افسردگی نقش مهمی دارند. به عنوان مثال فردی که شریک عاطفی خود را از دست داده در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارد.

برخی از عوامل در سطح اجتماع معمولا به شکلی غیرمحسوس افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهند. عوامل معنوی از دیگر عوامل موثر در بروز افسردگی است. بر این اساس اختلالات اعصاب و روان در افرادی که به یک وجود لایزال قدرت معتقدند کمتر مشاهده می‌شود.

این چهار مورد می‌توانند تنظیم و تعادل در محیط مغز را بر هم زده و اختلالات اعصاب و روان را بوجود آورد که یکی از این اختلالات افسردگی است. همچنین بسته به این که کدام بخش از مغز تحت تاثیر بیشتری قرار گرفته باشد، علایم متفاوت بروز می‌کند.

این خلق افسرده از نظر بیمار مبتلا، کیفیت مشخصی دارد که می‌توان آن را از یک احساس طبیعی دلتنگی و سوگواری متمایز کرد. به این ترتیب بیمار احساس می‌کند در دوره‌ای قرار گرفته که احساس غمگینی و دلتنگی وی متفاوت از احساس غمگینی وی در یک حالت طبیعی است. بیماران افسرده علایم بیماری خود را نوعی درد مشقت‌بار روحی توصیف کرده و حتی گاهی از این مسئله شکایت می‌کنند که قادر به گریه کردن نیستند. در مقابل گروهی دیگر نیز قادر به کنترل گریه خود نیستند.


 
وقتی افراد متوجه وجود فرد سوم یا خیانت همسر خود می‌شوند با بحران بزرگی مواجه می‌شوند. علاوه بر اینکه مملو از احساسات و هیجانات منفی هستند باید برای ادامه زندگی خود نیز تصمیم بگیرند. این شرایط سخت ممکن است زمینه‌ساز افسردگی در فرد خیانت‌دیده شود. در واقع می‌توان گفت بعد از کشف خیانت، همسر خیانت‌دیده ابتدا هیجانات منفی بسیار زیادی را تجربه می‌کند. یکی از این هیجانات خشم است. شدت خشم در ابتدا بسیار زیاد است؛ اما بسته به نوع تفکر یا رفتار افراد می‌تواند تبدیل به افسردگی شود. اگر افراد این خشم را معطوف به خود کنند به این معنا که خود را صددرصد مقصر بدانند و سرزنش کنند بعد از خیانت همسر به احتمال بسیار زیادی دچار افسردگی می‌شوند.

علائم افسردگی بعد از خیانت همسر

افسردگی بعد از خیانت همسر آرام و به تدریج شروع می‌شود. این نوع افسردگی ناگهانی نمی‌آید و قبل از شروع با علائمی همراه است.  به طور کلی هر نوع افسردگی با 2 علامت مهم همراه است. بی‌لذتی و احساس غم. چنانچه بعد از 6 هفته در اکثر اوقات احساس غمگینی یا خشم و تحریک‌پذیری زیاد شما کاهش پیدا نکرده است و یا متوجه شدید هیچ لذتی از زندگی نمی برید به احتمال زیاد در حال تجربه افسردگی هستید. علاوه بر این 2 علامت اصلی علائم فرعی دیگری نیز وجود دارند مثلا تغییراتی در اشتها، خواب، افکار ناامیدی و پوچی و ...  .

فردی که دچار خیانت شده است در کنار تجربه این علائم، نشانه‌های دیگری نیز دارد. مهم‌ترین آن‌ها عبارت است از:
  • احساس می‌کنند، هویت خود را از دست داده‌اند.
    دیگر احساس استثنایی و خاص بودن برای همسر خود ندارند.
    از کمبود عزت‌نفس رنج می‌برند.
    کنترل خود را بر افکار و اعمالشان از دست می‌دهند.
    حس ذاتی خود را در مورد نظم و عدالت در دنیا از دست داده‌اند.
    ارتباطات خود را با دیگران محدود می‌کنند.
    نسبت به علائق خود بی‌تفاوت هستند و لذتی از زندگی نمی‌برند.
    میلی به زندگی کردن ندارند.
راه‌های درمان افسردگی ناشی از خیانت همسر

زوج درمانی

در فرایند زوج درمانی، افراد جلسات انفرادی و مشترک متعددی با روان‌درمانگر خود برگزار می‌کنند. این جلسات در صورتی مفید خواهد بود و کاربرد دارد که همسر پیمان‌شکن (فردی که خیانت کرده است) ابراز پشیمانی کرده و زوج تصمیم به بازسازی رابطه گرفته ‌باشند. چنانچه یکی از طرفین تمایلی برای ادامه رابطه نداشته باشند، زوج درمانی خیلی موثر نخواهد بود و بهتر است روان‌درمانی فردی انجام شود. در جلسات انفرادی، هر یک از طرفین مورد مصاحبه دقیق روانشناختی قرار می‌گیرند. این جلسات انفرادی بینش زیادی به افراد داده و هر کدام می‌توانند متوجه اشتباهات احتمالی خود بشوند و اگر لازم باشد تحت درمان انفرادی نیز قرار می‌گیرند. در جلسات مشترک مسائل زوج و نقاط آسیب‌پذیر رابطه برای طرفین شرح داده می‌شود و در مورد بازسازی رابطه و ایجاد صمیمیت تکنیک‌هایی به افراد آموزش داده می‌شود.

زوج‌ درمانی گروهی

در زوج‌درمانی گروهی، تعدادی از افراد که تجربه مشترکی دارند در کنار هم قرار گرفته و در مورد مسائل خود زیر نظر یک روانشناس گفت‌وگو می‌کنند. مهم‌ترین مزیت یک گروه‌درمانی بیان تجارب و احساسات مشترک است. این کار باعث می‌شود احساس تنهایی و یا حس شرم از اتفاقی که افتاده است تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و پذیرش احساسات منفی و ناخوشایند برای افراد راحت‌تر اتفاق بیفتد. روانشناس شرایطی را در گروه فراهم می‌کند تا افراد آزادانه در مورد مشکل خود صحبت کنند و به تدریج با همفکری هم راه‌حل‌هایی برای مشکلات خود پیدا کنند.

CBT یا درمان شناختی‌رفتاری

تمرکز عمده درمان شناختی‌رفتاری در درمان افسردگی بعد از خیانت همسر، ابراز هیجانات و اصلاح باورهای افراد است. همان‌طور که قبلا نیز اشاره شد فردی که مورد خیانت قرار می‌گیرد و یا خیانت می‌کند، هیجانات زیادی را تجربه می‌کند. درمان شناختی رفتاری به افراد افسرده کمک می‌کند تا احساسات خود را بهتر بشناسند و بتوانند بیان کنند. علاوه بر این باورهای افراد در مورد پدیده خیانت مورد بررسی قرار می‌گیرد و سعی می‌شود به افراد کمک شود تا درک صحیحی از این اتفاق پیدا کنند. رفتار درمانی شناختی در فعال کردن افراد و ایجاد انگیزه در فرد افسرده نیز بسیار موثر خواهد بود.