2013-10-13، 12:55
تا قبل از سال 1935 ميلادي براي بيماري اعتياد و الكليسم هيچ گونه درماني وجود نداشت و حتي حاذق ترين و مشهور ترين روانپزشكان آن دوران، از جمله كارل يونگ Karl jung معروف، از درمان اين دسته از بيماران اظهار عجز و ناتواني مي كردند.
در سال 1935 پديده اي به نام الكلي هاي گمنام Alcoholics Anonymous كه به AA معروف شده است ،در آمريكا شكل گرفت. در اثر بوجود آمدن اين پديده نوظهوردر جامعه آمريكا ، ناگهان الكلي هايي كه سرانجامي جز زندان و آوارگي و مرگ نداشتند، راهي را براي بهبودي از اعتياد به الكل و بازگشت به زندگي پيدا كردند.
اعضاي اين انجمن از طريق الگوRoll Modeling بودن، راهنمايي و كمك به همنوعان دردمند خود، ضمن حفظ تداوم بهبودي خود ،افراد مبتلا به اعتياد را جذب انجمن خود كرده و اكنون AA & NA(انجمن معتادان گمنام Anonymous Narcotics با الگو برداري از برنامه AA و به كمك اعضاي آن از سال 1953 ميلادي شروع به فعاليت كرده است ) به صورت دو انجمن جهاني با بيش از 3 ميليون عضو بهبود يافته، دنياي ما را در زمينه بهبودي از بيماري اعتياد متحول كرده است.
در اوايل قرن نوزده ام در ايالات متحده آمريكا، گروه ها و جمعيت هاي فراواني كه نسبت به مسايل اجتماعي احساس مسئوليت ميكردند، در مورد مشروبخواري و حل مشكلات مربوط به آن نيز وارد بحث و فعاليت شدند . در سال 1834 بيش از 5 هزار گروه و تشكل با يك ميليون عضو در American Temperance Movement(ATM)..وجود داشت..
يكي از فعاليت هاي اين جمعيت كمك به الكلي ها بود . آنها الكلي ها را جهت ترك الكل در خانه ها، محل كار، كليسا ها و يا كلوپ هاي اجتماعي چند روزي نگهداري مي كردند و سپس از طريق امكانات اعضاي جمعيت جهت حل مشكلات اقتصادي، حرفه اي و اجتماعي اين افراد اقدامات لازم را انجام ميدادند. اين جمعيت با وجود خدمات ارزنده و روش هاي نويني كه در امر كمك رساني به آسيب ديدگان اجتماعي عرضه مي داشت ، به علت وارد شدن به مسايل سياسي كاربري و تاثير خود را به مرور از دست داده و سپس به كلي متلاشي شد. جمعيت ديگري كه پس از ATM و با بهره گيري از تجربه تلخ آنها منشا خدمات فراوان و روش موفقي بود و در پيدايش الكلي هاي كمنام نيز نقش بسيار موثري ايفا نمود، گروه اكسفورد Oxford Group است. اين جمعيت با استفاده از نيروي گروهي همتايان Peer Group كوشش داشت زمينه تسليم و پيدايش تجربه روحاني و تحول را در الكلي ها بوجود آورد. بيل بيلسون Billwillson از اعضاي اوليه و يكي از بنيان گذاران انجمن الكلي هاي گمنام در گروه اكسفورد Oxford Group عضويت داشت. مهم ترين درسي كه اين جمعيت ها به دنياي ما آموختند، اين واقعيت بود، همان طور كه ملت ها لازم است بر سرنوشت خود مديريت كنند ، تعيين كننده خط مشي و راهبرد هاي اجرايي و مديريت اين جمعيت ها نيز لازم است، با آنهايي باشد كه، خود با اين معضلات درگير بوده اند و در اين زمينه تجربيات ميداني و فعال دارند. Billwillson اصول اوليه برنامه بهبودي را از اين گروه ها آموخت و سپس با اضافه كردن تجربيات شخصي خود و آنچه را كه از پزشك معالج خود دكتر سيلك ورث Dr Silkworth در رابطه با بيماري الكليسم Alcoholism فراگرفته بود، فلسفه دوازده گامي را كه يك برنامه جامع بهبودي غير دارويي از بيماري الكليسم است ،بوجود آورده و بر مبناي آن اصول بهبودي را طي يك فرآيند دوازده مرحله اي براي رهايي از اسارت اعتياد و وابستگي هاي ناسالم و رنج آور تدوين نمود.
برنامه هاي بهبودي دوازده گامي Twelve Step Programs از سه عامل معنوي، روانشناختي و تجربه هاي شخصي افراد الكلسيم تشكيل شده است .افراد در حال بهبودي از طريق بكار گيري اصول گام هاي دوازده گانه به مرور مي توانند از جنبه هاي متفاوت شناختي، احساسي و رفتاري و معنوي متحول شده و به عنوان اعضاي مسئول و سازنده به اجتماع باز گردند.
بيل بيلسون و ساير بنيانگذاران انجمن هاي AA & NA به مرور و كسب تجربه هاي فردي و گروهي و بهره گيري از تجارب پيشينيان خود و آزمون و خطاهاي مختلف، متوجه شدند كه علت از هم پاشيدگي جمعيت هاي قبلي دست اندر كار خدمات رساني به الكلي ها ،عواملي بوده است كه، بايد براي حفظ بقاي خود شديدا از آنها اجتناب كرد .
يكي از مهمترين اين عوامل ها،درگيري و دخالت اين جمعيت ها در تمام امور مربوط به مشكلات مددجويان خود بوده است . آنها سعي مي كردند، مسايل جسمي، رواني، روحاني، اقتصادي، خانوادگي، اجتماعي و كاري و حرفه اي و مسكن را يك جا حل و فصل كنند و در اين ميان اولويت محوري و اصلي ، كه بهبودي از اعتياد در راس آن قرار دارد به خطر افتاده، نهايتا در نقطه اي جزييات كليات را تحت الشعاع قرار مي دادند و فرد دچار لغزش Relapsو بازگشت به اعتياد مي شد. AA پس از چند سال فعاليت و پي بردن به اين واقعيت كه ، بهبودي بايد در راس هر چيز ديگري قرار داشته باشد، خط مشي خود را معين كرد و تمركز خود را صرفا بر روي برنامه بهبودي از اعتياد گذاشت .. پس از آن دخالت و پي گيري مسايل مربوط به ترك جسمي، مسايل خانوادگي، كار، اقتصادي و حقوقي و غيره از دستور كار انجمن خارج شد.انجمن هاي دوازده گامي به تجربه دريافته اند كه، در صورت داشتن تنها يك هدف و تمركز بر آن، خواهند توانست، بهترين بازدهي و كامل ترين شرايط شكوفايي را براي اعضاي خود و كل انجمن تامين كنند . طبق يكي از اصول محوري مرامنامه انجمن معتادان كمنام AA &NA( سنت پنجم )، گروه هاي ساختاري و خدماتي دوازده گامي فقط يك هدف كلي را دنبال مي كند و آن پيام دهي و اطلاع رساني به معتاداني مي باشد كه، در حال مصرف و رنج و عذاب از اعتياد بسر مي برند.
انجمن هاي دوازده گامي در مسايل پزشكي و سم زدايي معتادان اكيدا هيچ گونه دخالتي نداشته و صرفا از يك شيوه درماني معنوي و غير دارويي پيروي مي كند. از انجا كه در برنامه بهبودي ِِAA سير و سلوك و سلسله مراتب درماني و رشد و تحول طي پروسه دوازده گام انجام مي پذيرد، در اكثر نقاط دنيا به عنوان فلسفه، روش يا برنامه بهبودي دوازده قدمي Twelve Step Programs معروف شده است. Twelve Step Programs اكنون در دنيا به عنوان يكي از موثرترين شيوه هاي كمك درماني اعتياد Single Most Effective Treatment For Addiction شناخته شده است و ميليون ها نفر در سراسر دنيا به خصوص در آمريكا و كانادا و اروپا از اين متد درماني بهره برداري مي كنند. Single Most Effective Treatment For Addiction در معتبرترين مراكز بازپروري و بيمارستان هاي معتادان آمريكا و اروپا به عنوان برنامه كمك درماني استفاده مي شود و از برنامه هاي اصلي بهبودي هزاران مركز بازپروري مدل اجتماعي Social Model Rehabilition Centerجهت ادامه بهبودي و درمان مي باشد. رمز موفقيت اين جمعيت ها به اين علت است كه ، آن ها كاملا خودجوش بوده و كليه امورشان از طريق اعضاء كه خود مشكل اعتياد داشته و توانسته اند از آن رهايي پيدا كنند، اداره و مديريت مي شود.
Alcoholics Anonymous و Anonymous Narcotics هيچگونه دخالت و مديريت دولتي يا تخصصي حرفه اي، اعم از پزشكي، روان پزشكي ، روانشناسي و غيره در امور آنها اعمال نمي شود. اين انجمن ها به هيچ جا وابسته نيستند، كاملا بشيوه خودگردان اداره مي شود و بنابر سنن و مرامنامه Twelve Traditions و مفاهيم خدماتيService Concepts Twelve خود، هيچ گونه كمك مالي را خارج از اعضاي انجمن قبول نمي كنند.